Corona
Het coronavirus houdt de gemoederen nu al geruime tijd bezig.
Op deze pagina geven we antwoord op een aantal veelgestelde vragen over.
- Mijn kind is verkouden, mag hij/zij wel naar school?
- Wat gebeurt er met de lessen, wanneer een leerkracht ziek wordt?
- Hoe wordt de communicatie tussen school en ouders georganiseerd?
- Wordt er extra aandacht besteed aan de hygiëne op school?
- Welke afspraken gelden ook al weer over 'ouders op school'?
- Welke afspraken gelden omtrent 'externen op school'?
- Waar kan ik terecht met mijn vragen?
Mijn kind is verkouden, mag hij/zij wel naar school?
Per 2 december 2020 zijn de regels hiervoor aangepast.
Onderstaande beslisboom (voor kinderen van 0 t/m 12) helpt wellicht:
Wat gebeurt er met de lessen, wanneer een leerkracht ziek wordt?
Los van corona kan ook een leerkracht natuurlijk ziek worden.
In deze coronatijd komt daar bij, dat volgens de richtlijnen van de RIVM een leerkracht ook bij lichtere gezondheidsklachten thuis blijft en zich laat testen.
Omdat er met dat testen èn het wachten op de uitslag wel een aantal dagen gemoeid is, is de leerkracht dan sowieso een aantal dagen afwezig.
We proberen dan vervanging te regelen. Dat kan zijn via de vervangerspool van Op Kop, maar ook door de inzet van parttimers van de eigen school.
Lukt het niet om een vervanger te vinden, dan proberen we de vervanging intern te regelen. Daarbij is voorwaarde dat het onderwijs zo minimaal mogelijk belemmering ondervindt.
Het splitsen van een groep over andere groepen is om die reden geen reële optie, gelet op de grootte van onze groepen.
Lukt het ook intern niet een oplossing te vinden, dan hebben de leerlingen van de betreffende groep geen les.
Wanneer dat meerdere dagen duurt, zullen we intern schuiven met leerkrachten en bij toerbeurt een andere groep lesvrij geven, zodat het onderwijs zo optimaal mogelijk doorgang kan vinden.
Het spreekt voor zich, dat we ons best doen lesuitval tot een minimum te beperken.
Hoe wordt de communicatie tussen school en ouders georganiseerd?
De richtlijnen van de RIVM leiden tot beperkingen in de communicatie, althans wat betreft het fysieke contact.
Zo mogen ouders niet in school, of op het plein, komen. Dit heeft met name te maken met het waarborgen van onderlinge afstand van anderhalve meter.
Overigens doen we daarbij een dringend beroep op onze ouders, ook bij het brengen en halen van de kinderen onderlinge afstand te bewaren.
We informeren onze ouders via de digitale kanalen: Social Schools, website, nieuwsbrief, mail en telefoon.
Wel voeren we de start- en coachgesprekken op school, maar met inachtneming van de voorschriften, waaronder hygiëne en 1,5 m- afstand.
Die keuze hebben we gemaakt, omdat we het in het belang van het kind vinden hier gelegenheid toe te bieden. Uiteraard staat het ouders vrij, hier van af te zien.
Wordt er extra aandacht besteed aan de hygiëne op school?
Jazeker. Ook dit geheel volgens de RIVM-richtlijnen. Denk daarbij aan veelvuldig handen wassen, gebruik van desinfecterende gel, extra schoonmaakrondes et cetera.
Voor dat laatste zijn afspraken gemaakt met Cantorclin, het schoonmaakbedrijf, welke extra uren inzet voor schoonmaak gedurende de lesdagen.
Ook houden we rekening met ventilatie. Conform de landelijke afspraken wordt de school in september 2020 gescreend op de ventilatiemogelijkheden. Waar nodig worden aanpassingen gedaan.
Begin oktober informeren we onze ouders hier nader over.
Welke afspraken gelden ook al weer over 'ouders op school'?
Vooralsnog gelden hier de volgende regels:
- Ouders/verzorgers komen niet op het schoolplein of in de school
Uitzonderingen op deze regel:
* De ouders/verzorgers van de kleuters mogen bij het brengen en halen van hun kind op het plein, ter hoogte van de schommel.
We hebben hiertoe besloten, om de onderlinge afstand van 1,5 meter beter te kunnen waarborgen
* De startgesprekken, de hgpd-gesprekken en andere noodzakelijke gesprekken buiten schooltijd vinden wel weer in school (fysiek) plaats, tenzij ouders dit niet op prijs stellen.
We hebben hiertoe besloten, omdat er behoefte is aan dergelijk 'fysiek' overleg en we daarbij de RIVM-richtlijnen kunnen handhaven (waaronder hygiëne en onderlinge afstand).
Dit betreft enkel gesprekken die op afspraak plaatsvinden. - Geplande activiteiten zoals de informatieavond gaan vooralsnog niet door, omdat we hier niet de naleving van de RIVM-richtlijnen kunnen garanderen.
Voor de informatieavond is een alternatieve invulling gevonden. Deze is met de ouders gecorrespondeerd (combinatie schriftelijke info en startgesprek
Welke afspraken gelden omtrent 'externen op school'?
Vooralsnog gelden hier de volgende regels:
- Alleen externen die komen in het belang van de voortgang van het onderwijs en/of de begeleiding van leerlingen worden toegelaten.
Denk aan vakleerkrachten, ambulante begeleider, logopediste, orthopedagoge - Voor externen die in school komen, gelden dezelfde coronaregels als voor het personeel van de school.
- Externen vermelden naam en contactgegevens op een formulier bij de balie. Dit om, indien nodig na een coronamelding, het contactonderzoek naar behoren te kunnen doen.
Waar kan ik terecht met mijn vragen?
Heeft u corona-gerelateerde vragen, schroom dan niet contact op te nemen. Als ouder kunt u via Social Schools rechtstreeks met de leerkracht communiceren, maar ook met de directie.
En natuurlijk zijn ook de geijkte communicatiemiddelen als mail en telefoon een prima route.
Samen gaan we er voor zorgen, dat we deze periode op een goede manier doorkomen.
Voorop staat, dat we het onderwijs aan uw kind optimaal waarborgen. Op een soepele, manier waarbij ze zo weinig mogelijk hinder ervaren van deze toch wel bijzondere tijd.
In de hoop dat we zo snel mogelijk weer zo dicht mogelijk bij het 'oude normaal' terugkeren.